• Dom sv. Lenarta
  • Dom sv. Lenarta
  • Dom sv. Lenarta
  • Dom sv. Lenarta
  • Dom sv. Lenarta

Služba prehrane

jedilnica1 jedilnica2

Naj bo hrana vaše zdravilo in ne zdravila vaša hrana. (Hipokrat)

jedilnica3

sluzba_prehrane1a

jedilnica3a

Prehranska oskrba ima poleg zdravstvene nege in socialne oskrbe pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja posameznika, zato se tudi povečuje zahtevnost na tem področju. V Domu sv. Lenarta se zavedamo, da je lahko prehranska oskrba kakovostna le, če temelji na sodelovanju med izvajalci oskrbe in zdravstvene nege, izvajalci prehranske oskrbe ter stanovalci. Sodelovanje med izvajalci temelji na timskih sestankih, kjer se izpostavi prehranska problematika posameznikov in se opredelijo specifične potrebe.

Za prehransko oskrbo stanovalcev v Domu sv. Lenarta skrbi strokovno usposobljen kader (strokovnjaki s področja živilstva, pomočniki dietnih kuharjev, dietni kuharji), ki skrbno načrtuje jedilnike in pripravlja jedi za vse dnevne obroke po priporočilih za prehransko obravnavo starejših ljudi in v skladu s sistemom HACCP[i]. Vzpostavili smo delovno skupino za jedilnike v sestavi vodja kuhinje, glavna sestra ter strokovna vodja. Namen njenega delovanja je pregled in usklajevanje mesečnih jedilnikov oz. različic dietnih jedilnikov, pregled diet, pregled konsistenc, obravnava pritožb ter predlogov za izboljšave. Delovna skupina se sestaja enkrat mesečno. Vodja kuhinje se enkrat mesečno sestane tudi s predstavniki stanovalcev, jim posreduje jedilnik za obdobje enega meseca vnaprej, hkrati pa prisluhne željam in predlogom predstavnikov stanovalcev glede sestave jedilnika.

Ob sestavi jedilnika upoštevamo:

  • potrebe po dietni prehrani (na osnovi dietnega navodila, ki ga izda zdravnik)
  • prisotnost alergij na hrano
  • kakšne so bile dosedanje prehranske navade stanovalcev
  • da mora biti hrana energijsko in hranilno uravnotežena potrebam stanovalcev
  • upoštevamo načela zdrave prehrane
  • sezonske in lokalne posebnosti, navade ob praznikih

Stanovalci v Domu sv. Lenarta imajo vsak dan možnost izbire med dvema menijema za kosilo in večerjo.

Pripravljamo vse s strani zdravnika predpisane vrste dietne prehrane.


[i] HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) je kratica za sistematsko metodo, ki ugotavlja in ocenjuje dejavnike tveganja pri posameznih postopkih proizvodnje in prometa z živili. Predstavlja najuspešnejšo metodo za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo z živili.

Novice

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Dobra misel

V našem življenju kot na slikarjevi paleti je ena sama barva, ki daje smisel življenju in umetnosti. Ta barva je ljubezen.

(Marc Chagall)

Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate k uporabi piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Nastavitve.