• Dom sv. Lenarta
 • Dom sv. Lenarta
 • Dom sv. Lenarta
 • Dom sv. Lenarta
 • Dom sv. Lenarta

Zahvalna sv. maša ob obletnici blagoslovitve

sam_6034

V ponedeljek 27. februarja, smo se stanovalci, svojci, zaposleni in gostje v domski kapeli zbrali pri zahvalni sv. maši ob 9. obletnici blagoslovitve Doma sv. Lenarta.

Somaševanje je ob prisotnosti predsednika Nadškofijske karitas Maribor, upokojenega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja, lenarškega dekana in domskega duhovnika - kurata, vodil upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, ki se je v homiliji med drugim zahvalil tudi vsem sostanovalcem in sodelavcem.

sam_6034

sam_6036

sam_6027

sam_6030

sam_6035

sam_6038

sam_6039

sam_6043

Prepeval je domski pevski zbor. Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik. Izpostavil je, da bo kmalu deset leto odkar je bil položen temeljni kamen tega doma. Na temeljni kamen je zapisano »lepo in spoštljivo jima je stregel….«. Nadalje pa je poudaril, da mora ta 'zapis' biti vodilo pri našem bivanju in delu v domu. Potem je nadaljeval: "ta 'zapis' smo položili v temelje tega doma in iz tega temelja moramo izhajati vsi mi, zato se posebej zahvaljujem vsem stanovalkam in stanovalcem, da lepo in spoštljivo sobivate drug z drugim, kljub različnim željam in navadam. Vsem svojim sodelavcem, da lepo in spoštljivo izvajamo svoje delo, bodisi v oskrbi, bodisi v negi in da lepo in spoštljivo sodelujemo s sodelavci ter tako rastemo v odnosu drug do drugega. In na koncu bi se rad zahvalil vsem gostom, svojcem in obiskovalcem, ki prihajate v naš dom, da znate lepo in spoštljivo pohvaliti delo, ki je zelo težko in zahtevno. Hvala vam. Prav  tako se vam zahvaljujem, da nas znate lepo in spoštljivo bratsko opomniti na naše slabosti oziroma pomankljivosti, ki se nam pripetijo pri našem delu". In na koncu je izpostavil, da se moramo vsi zavedati, da le lep in spoštljiv odnos gradi domsko skupnost, kjer je sobivanje in delo udobno ter  prijetno.

sam_6041

sam_6044

sam_6045

Po sveti maši je sledilo slovestno kosilo, gostje in pevci pa so se še malce podružili ob kavici in pecivu.

sam_6046

sam_6047

sam_6048

sam_6049

sam_6051

sam_6053

sam_6055

sam_6056

 

Odlomek iz homilije dr. Franca Krambergerja

Zgodovinski preobrat, ki smo mu bili priče, je rodil veliko novega tudi v Cerkvi na Slovenskem. Za našo nadškofijo je pomembna novost ustanovitev takratne Škofijske, sedaj Nadškofijske karitas. In v njenem okviru je zaživel naš Dom svetega Lenarta, ki obhaja danes 9. obletnico blagoslovitve.

Na mizi Božje besede današnjega jubilejnega slavja so bili trije pomenljivi odlomki Svetega pisma. V prvem berilu smo poslušali o kralju Salomonu, ki se je zahvaljeval Bogu za njegovo dobroto. Hvaljen Bog, ki svojemu ljudstvu vsakokrat nakloni, kar potrebuje. … Nazadnje je iz hvaležnosti naročil vsemu narodu: Vaše srce naj bo popolnoma vdano, da boste hodili po njegovih zakonih in izpolnjevali njegove zapovedi. Lepa zahvala kralja v imenu vsega naroda!
Podobno zahvalo bi lahko izrekli tudi mi on 9-letnem jubileju našega doma. Koliko dobrega je bilo storjenega v teh letih. Koliki so našli tukaj svoj drugi dom, ne da bi pozabili na svoj prvi dom. Koliki so bili in smo deležni popolne oskrbe na večer svojega življenja v tem Domu. Zaradi sedanjih razmer v naši družbi, marsikdo ne bi bil deležen tolike pozornosti in pomoči domá med svojimi domačimi, kakor je tukaj me svojimi sovrstniki. Najrazličnejše dejavnosti v Domu, in teh je cela vrsta, razodevajo, da varovanci nismo osamljeni, zapuščeni, odpisani, marveč kljub telesni nemoči smo še vedno delavni in potrebni. Ko gledamo 9-letno zgodovino doma, nam ne preostane nič drugega, kakor da po zgledu Salomona rečemo: Hvaljen bodi Bog in zapojemo pesem zahvale: Tebe, Boga, hvalimo!

V drugem berilu smo poslušali odlomek Pavlovega pisma Kološanom. Oznanil jim je evangelij, sprejeli so ga in se ga naučili, ga tudi živeli. Naročil jim je: Oblecite si prisrčno usmiljenost, dobrotljivost, ponižnost, milobo, prenašajte drug drugega in si odpuščajte, če ima kdo na kom kaj grajati. Zaželel jim je: Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, Kristusova beseda naj v obilju prebiva med vami. In nazadnje jim reče: Hvaležni bodite! Hvaležno prepevajte v svojih srcih. Vse, kar delate, v besedi ali dejanju, vse storite v imenu Gospoda Jezusa Kristusa in po njem se zahvaljujete Bogu in Očetu. En sam opomin: Hvaležni bodite! Znani glasbenik Jochan Sebastijan Bach, ki je to zahvalno pesem, ki jo bomo danes na koncu slavja zapeli, skomponiral, je ob neki priložnosti, ko so predvajali njegove skladbe, dejal:«Velika škoda je, če Bogu pozabimo reči hvala, a nesreča je, če Bogu sploh ne znamo reči hvala!« Danes ob 9. obletnici tega doma želimo s tem evharističnim slavjem izreči, da nismo pozabili in da znamo reči: Bogu hvala!

Današnji jubilej pa je lepa priložnost, da izrečemo besedo zahvale in priznanja našemu vodstvu, vsem uslužbencem in uslužbenkam, od tistega, ki na recepciji prejema obiskovalce, do tistega ali tiste, ki dela skrito v kuhinji, ali čistilkam, ki opravljajo svoje delo v kleti ali na hodnikih. Zahvala naj velja medicinskemu osebju, od zdravnikov do tistih, ki strežejo bolnim s pravočasno delitvijo zdravil in vsem drugim zaposlenim v Domu. Posebej smo hvaležni domskemu kuratu, ki trikrat tedensko obiskuje bolnike, jim deli zakramente, razen tega je na razpolago za duhovne pogovore.

In ne nazadnje gre posebna zahvala vam, dragi varovanci(-ke), da drug drugega bodrite, tolažite in si dajete poguma za premagovanje težav. Vse to nas druži, da smo kljub različnosti vendarle ena družina. S tem najbolj skrbite za dobro ime našega Doma.

Naj se iskreno in sobratsko zahvalim vsem duhovnikom. Vaša navzočnost razodeva vašo pastirsko  skrb in povezanost z varovanci, ki so tudi iz vaših župnij. Vsak izmed njih je še vedno vaš faran. Še besedo zahvale želim izreči pevskemu zboru, ki je s svojim ubranim petjem ne samo spremljal, marveč lepšal in bogatil današnje jubilejno slavje, da ni le tu na oltarju, marveč  v naših srcih.

Svojih besed na današnji praznik ne bi mogel lepše skleniti, kakor z Jezusovimi besedami; ki je svojim učencem in po njih tudi nam rekel: Vi ste luč sveta. Ne more se skriti mesto, ki stoji na gori. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik (pokrov), marveč na svetilnik, da sveti vsem, ki so v hiši (prim. Mt 5,14-15). Dom sv. Lenarta ne stoji na gori, vendar se ne more skriti, je luč v Lenartu, še več: luč na svetilniku Nadškofijske Karitas in sveti daleč na okrog, ne samo vsej mariborski nadškofiji, marveč vsej Cerkvi na Slovenskem.

Naj ta luč nikoli ne ugasne! Amen.

 

Novice

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Dobra misel

V našem življenju kot na slikarjevi paleti je ena sama barva, ki daje smisel življenju in umetnosti. Ta barva je ljubezen.

(Marc Chagall)

Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate k uporabi piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Nastavitve.