Kdo se boji črnega moža!

Mednarodni dan starejših, ki ga obeležujemo 1. oktobra, je pomemben dan za ozaveščanje o vprašanjih, povezanih s staranjem prebivalstva in enakopravnosti za vse generacije. Nacionalni inštitut za javno zdravje je letošnjo obeležitev zaznamoval z vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«.

In nam v Domu sta v ponedeljek popoldan poklonila čas in polepšala dan krasna gosta: pisateljica in knjižničarka gospa  Ksenija Trs in novinar ter urednik Radia Maribor, ki je tudi vodil pogovor, Stane Kocutar. Predstavila sta nam veseli del knjige ge. Trsove Kdo se boji črnega moža. Nasmejali smo se pripovedovanju njenih otroških porednosti, igrivosti tam za Humom pri Ormožu, tako drugačnem otroštvu nezakonskega otroka  pri dedku in babici, kot ga poznamo danes. Drugi del knjige, ki je dosti bolj trpek, s številnimi težkimi preizkušnjami, sta zamolčala in ga prepustila bralcu.  Da je bilo zelo hudo, daje slutiti njen stavek ob koncu, ko je dejala: "Res imam srečo, da sem preživela. Lahko ne bi bilo tako." Ampak njen smeh, sproščenost, optimizem ne daje tega slutiti. Kljub vsem preizkušnjam je ohranila življenjsko radost in vedrino. Z neizmerno življenjsko energijo se je pobrala in se zaposlila kot knjižničarka na bibliobusu Mariborske knjižnice. O teh  lepih trenutkih se je razpisala v knjigi Potujoči utrinki. Voditelj jo je zelo spretno, duhovito spodbujal v pripoved in gostja nas je znala nasmejati.

Ob koncu srečanja nam je podarila tri svoje knjige, ki so takoj našle radovedne bralce. Gospa Liljana, ki je prireditev začela, jo je tudi končala s prisrčno zahvalo gostoma. Zelo prijetno nam je bilo v njuni družbi.

Anica Horvat